Mijn favorieten

Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 1 januari 2021

Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 1 januari 2021
Goed nieuws! Startende woningkopers zijn vanaf 1 januari 2021 vrijgesteld van het betalen van de overdrachtsbelasting bij het aankopen van hun eerste woning. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Het is de bedoeling dat zo de positie van starters op de woningmarkt verbetert.
Kopers vanaf 35 jaar gaan 2% betalen en beleggers 8%.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting:
  • De koper is 18 tot 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • De koper woont zelf in de woning (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en laat dit vastleggen in een verklaring.
Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling
De koper heeft een verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. In de verklaring verklaart de koper dat hij aan de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris. Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij eigenaar van is.

Beleggers betalen 8% overdrachtsbelasting in 2021
Kopers gaan 8% overdrachtsbelasting betalen als ze de woning als beleggingsobject gaan gebruiken. Bijvoorbeeld als ze het huis verhuren. De overheid wil met deze maatregel starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. 
Wil jij weten hoe jij jouw positie op de woningmarkt kan verbeteren?

Update op 09-11-2020:

De verlaging van de overdrachtsbelasting, die per 1 januari 2021 moet ingaan, wordt vanaf 1 april 2021 aangepast: vanaf dat moment geldt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting alleen voor woningen met een waarde van maximaal 400.000 euro. Starters die een huis kopen dat duurder is dan vier ton betalen 2 procent overdrachtsbelasting.

Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jou bij het vinden van jouw droomhuis.

Bron: www.rijksoverheid.nl